I två av våra medlemskommuner, Burlöv och Malmö, är det VA SYD som är ansvariga för att samla in hushållsavfallet. Matavfall blir biogas, farligt avfall hanteras så att det inte ska spridas i naturen och restavfall (den vanliga soppåsen) bränns och blir fjärrvärme och el. Genom sortering i soprum, återvinningsstationer och vid återvinningscentraler kan alla hjälpas åt så material kan återvinnas och inga farliga ämnen sprids i naturen. Tillsammans skapar vi hållbara kretslopp!
Det är viktigt att ha kunskap om ekologiska fotavtryck, hur produkter påverkar miljön både före och efter vi använder dem. Vår konsumtion har effekt på andra delar av världen och vi måste konsumera mer medvetet. Hade hela världens befolkning levs som vi här i Sverige skulle vi behöva mer än 4 jordklot!
En bra början för att minska vårt ekologiska fotavtryck är att slänga mindre mat. Andelen onödigt matavfall som hamnar i soporna, det vill säga mat som skulle kunna tillagas och ätas, är i genomsnitt 28 kg per person och år. Samtidigt uppstår det oundvikligt matavfall såsom exempelvis kaffesump, skal och slakterirester. Men om detta avfall sorteras kan det omvandlas till biogas, alltså en helt ny resurs. Om 70 procent av allt matavfall i Sverige samlas in och rötas skulle den producerade biogasen kunna ersätta 73 miljoner lite bensin per år. Det räcker till årsförbrukningen för 84 000 bilar och skulle minska utsläppen av CO2 (fossil koldioxid) med 163 000 ton.